BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Violenta

 

Violenţa în familie are cauze multiple. Atât spectatorii, cât şi participanţii la actele de violenţă în familie, se concentrează în special asupra părţilor vizibile, iar combaterea unei singure cauze se poate dovedi o strategie insuficientă.

 

Partea vizibilă:

• Neînţelegerile din familie.Incapacitatea de a rezolva pe cale paşnică conflictele.
• Sărăcia.
• Consumul de alcool sau droguri.

Partea mai puţin vizibilă:

•Neacceptarea faptului că o altă persoană are dreptul la o viaţă personală.
•Obişnuinţa de a utiliza forţa pentru a atinge un scop.
•Considerarea problemelor de familie şi a actelor de violenţă în familie drept un secret/
•Violenţa în familie reprezintă un tabu social.
•Lipsa protecţiei sociale şi / sau legale pentru victimele violenţei in familie.
•Statutul de victimă, generează o stimă de sine extrem de scăzută. Agresorul obţine avantaje şi se afirmă pe sine cu preţul umilirii şi subjugării victimei.
•Inegalităţile de gen din societate, inclusiv cele economice. Bărbatul este principalul factor decizional în familie.
•Relaţiile ierarhice din cadrul societăţii.

Cum se poate elimina violenta?

1. Ofera un exemplu bun. Copiii invata cum sa se comporte urmarindu-i pe adulti. Parintii trebuie sa faca un efort pentru a-si pastra un sens al valorilor si moralei in paralel cu modul de a se exprima non-violent si de a oferi un exemplu in acest sens. Daca copilul te vede certandu-te, fii sigur ca te va vedea si impacandu-te si niciodata nu continua cu violenta fizica sau verbala in prezenta lui.

2. Foloseste metode de disciplinare non-violente. Daca iti lovesti si bati copilul drept pedeapsa (si mai ales in cazul copiilor sub 3 ani), el va invata ca violenta este permisa in orice situatie (cei mici nu au cum sa inteleaga rolul unei pedepse, daca nu inteleg cu ce au gresit - !!! Intotdeauna oferiti-le explicatii privind acest lucru, altfel bataia nu-i va convinge ca au gresit). Exista suficiente cai de pedepsire fara violenta, astfel incat pentru rezolvarea uneori a problemelor, pedepse de genul: "5 minute stai pe acest scaun" sau "2 minute la colt" sunt suficiente si non-violente. !!! Aminteste-ti insa ca mereu sa rasplatesti un comportament frumos.

3. Limiteaza expunerea la violenta. Acorda mare atentie programelor de la televizor, casetelor video si programelor de pe internet pe care copilul le urmareste si limiteaza expunerea acestuia la temele violente. Pistoalele si sabiile de jucarie, dar si alte jucarii ce promoveaza violenta si agresiunea trebuiesc limitate si monitorizate.

4. Impune reguli clare si limite potrivite varstei. Copiii trebuie sa cunoasca exact ce se asteapta de la ei si consecintele daca nu coopereaza. Mai mult, fii sigur ca copilul intelege toate regulile din familie - poti chiar sa-l implici in setarea unora. De asemenea, mentinerea acelorasi reguli in mod consistent reduce conflictele si iti mentine credibilitatea ca parinte.

Violenta 5. Ofera-i copilului multa afectiune si atentie. Copiii care se simt iubiti, in siguranta si care au format un sentiment de incredere cu adultul care-i ingrijeste sunt mai putin violenti si agresivi decit ceilalti. Poti construi acest sentiment de incredere si siguranta al propriului copil avand un rol activ in viata lui, petrecand in mod consistent suficient timp de calitate cu el si oferindu-i multa dragoste, laude si incurajari. Chiar si o perioada de timp scurta petrecuta astfel, poate aduce numai satisfactii si pentru parinte, da mai ales pentru copil.

Campanii impotriva violentei in familie


Dintre cazurile de violenţă în familie:
76% victime sunt femei
11% victime sunt copii
1% sunt bărbaţi

Dintre victimele agresiunilor mortale:
53% au fost fete şi femei
43% au fost victime ale membrilor familiei
9% au fost victime ale unei persoane necunoscute

Iulia Vantur, Andreea Liptak si designerul Irina Marinescu au acceptat propunerea revistei "Marie Claire" de a aparea in cateva fotografii cu un machiaj care simuleaza rani provocate de violenta. Vedetele sustin, astfel, campania impotriva violentei domestice initiata de revista, informeaza presa centrala.

"M-am hotarat sa ma implic in aceasta campanie pentru ca vreau ca victimele sa inteleaga ca nimeni altcineva in afara de ele nu are drept asupra vietii si sanatatii lor. Am decis sa ma implic si printr-o fotografie socanta, asa cum este de fapt violenta domestica - socanta si traumatizanta", a declarat Iulia Vantur, vedetea emisiunii "Dansez pentru tine", citata de Adevarul.

Cele trei vedete vor, prin aceasta campanie, sa traga un semnal de alarma pentru femeile agresate de partenerii lor de viata. Campania este facuta pentru a implementa, in randul femeilor agresate, ideea ca violenta nu este un fenomen care trebuie tolerat sau ignorat.

In Romania, numarul femeilor agresate a crescut in ultima perioada, un raport ONU atestand ca trei dintre romance sunt supuse la violente, fizice sau verbale, de catre partenerul de viata.

In 2006, numarul femeilor agresate se ridica la 5.200, in timp ce in 2007, cazurile au crescut la 5.800. Agentia Nationala pentru Protectia Familiei atesta ca 45.000 de femei au fost batute, violate sau agresate verbal, in ultimii patru ani, dintre care doar 8.500 alertand autoritatile.

Violenta

 

 

2011 © . All rights reserved